Formacija školske grupe “DBM” – Marija Pomoćnica u životu volontera

Naša Školska grupa „Družbica Bezgrešne Marije“ imala je formativni susret u petak 10. ožujka s početkom svete mise u 19:00h, nakon koje smo posjetili Družbu sestara Kćeri Marije Pomoćnice. Euharistijsko slavlje predvodio je ravnatelj Oratorija Dominik Savio don Ivan Terze, gdje je u propovijedi zaključio kako se vjernici tijekom korizme većinom odlučuju samo odreći nekih sitnica, bojeći se zagrebati ispod svoje površine i otkriti istinsko Božje poslanje za svoj život.

Ispunjeni mudrošću i ljubavi samoga Boga, došli smo kod naših sestara Kćeri Marije Pomoćnice koje su nas dočekale s tolikom radošću, zbog čega sam se ja na samom početku osjećala jako prihvaćeno i radosno. Ravnateljica sestra Elizabeta poželjela nam je dobrodošlicu i prepustila riječ sestri Jeleni, koja nam je iskreno priznala da ima tremu pred mnoštvom mladih jer inače radi s malom djecom. Započevši molitvom Zdravo Marijo izručili smo sav naš trud i rad Mariji Pomoćnici, a zatim su nas podijelile u četiri grupe zadavši nam igru slaganja kvadrata, što me vratilo u djetinjstvo. Zapravo, iz te obične dječje igre naučili smo najbitnije: svatko od nas, koliko god malen i neznatan bio, itekako je bitan i važan! Nakon igre i upoznavanja uslijedila je formacija o životu Don Bosca koji je cijeli svoj život posvetio svojoj Gospi – Mariji Pomoćnici kršćana. Njegova majka Margarita, čim ga je rodila, posvetila ga je Mariji, a za vrijeme njegova studija preporučila mu je da se moli Mariji i širi pobožnost prema njoj. Mladim volonterima savjetuje se nekoliko stvari koje bi mogle unaprijediti obavljanje njihovih svakodnevnih dužnosti: rad na sebi, izvršavanje povjerenih obveza, važnost svjedočenja ljudskosti i ljubavi, svima posvetiti pažnju, opomenuti mlade, ali nasamo, te pružiti svima osjećaj pripadnosti. Tijekom predavanja moje misli su zaokupirale dvije rečenice: “Odgojna veza raste iz strasti za sudbinom drugoga“ i “Onaj do mene nije mi stranac; mora me biti briga tko mi je blizu“. Na taj način shvatiš kako ti Bog šalje osobe u život da ti uz njih rasteš i učiš, ali da i ti druge naučiš i pomogneš im u odrastanju. Na kraju predavanja sestra Jelena nam prenosi dvije zanimljive Don Boscove misli: “Nauči da te vole, ne da te se boje” i “Osluškuj, promatraj, uči, povjeri joj sebe i moli s Marijom”. Uslijedio je odlazak u kapelicu, a budući da je ova zajednica posvećena sv. Josipu čiji se blagdan približava, izmolili smo posvetnu molitvu tom svecu.

Puni novih savjeta nastavili smo se družiti i graditi svoje prijateljstvo i zajedništvo, koje je prijeko potrebno ukoliko želimo rasti kao volonterska grupa i poboljšati naše služenje djeci i mladima! Našu zadaću najbolje mogu opisati riječi sv. Marije Dominike Mazzarello: “Odvažno! Činimo dobro dok imamo vremena!”

Autorica: Iva Bebek

Photo: Lucija Drašinac